Humoros hangvételű, véresen komoly blog arról, hogy mire jöttem rá az olcsó kategóriás gumikkal kapcsolatban?!

OlcsoGumi.sop.hu

OlcsoGumi.sop.hu

Prémium gumi, olcsó gumi, használt gumi? Olcsó kategóriás gumik

Poszt sorozat három részben. Az első részben az olcsó kategóriás gumikkal foglalkozunk. És keressük a válaszokat az élet nagy kérdéseire, érdemes-e olcsó ázsiai gumikat venni?

2016. december 01. - olcsogumi.sop.hu
Prémium gumi, olcsó gumi, használt gumi?

Nem könnyű a döntés, vagy mégis?! A következő rövidnek szánt posztban csokorba szedem azokat a szempontokat, amik alapján könnyedén eldöntheti bárki, hogy számára melyik gumi kategória az ideális választás.


Olcsó kategóriás gumik

Mivel a cikksorozat szponzora a http://olcsogumi.sop.hu, kezdjük ezzel a kategóriával, hiszen úgy gondolom, hogy ez a legizgalmasabb. Ezek a gumik a gyári, első szerelésű abroncsok leváltására készülnek. Alsó és közép kategóriás autókhoz ideális választás. Természetesen, a belépő szintű abroncsokból is nagyon eltérő tudásúak léteznek. Egyes márkák, mint pl. a Linglong, Triangle a közép kategóriás paramétereket súrolják, B-C nedves tapadási képességeinek köszönhetően közép kategóriás autókra is ajánlottak.

Az olcsó gumik legvonzóbb tulajdonsága az áruk. Egy prémium gumi árának már harmadáért is megvásárolhatók, így aztán sokak fantáziáját megmozgatja, a lehetséges megtakarítás. Ezeknél olcsóbban már csak használt abroncsok kaphatóak, amelyekkel később részletesen foglalkozunk, de elöljáróban annyi elmondható, hogy véleményem szerint ideiglenes, szükség megoldásként jöhetnek csak számításba.

Mit tudnak valójában az olcsó gumik? Pár éve nagy meglepetést okozott egy teszt, amiben egy Linglong gumi (más márka néven) az öt legjobb abroncs között teljesített. Az igazi meglepetést az okozta, hogy a kínai gumi tudásbeli lemaradása mindössze néhány százalék volt a győztes Michelinhez képest. Az árkülönbség viszont döbbenetes, hiszen az első helyezett abroncs árából 3,5db kínait lehetett volna megvenni.
Persze erre mindenki kombinálni kezd, hogy ha olcsó és szinte prémium tudású, akkor biztosan másutt van a kutya elásva. Biztosan hamar elkopik, vagy más módon megy tönkre.
A teszt az abroncs élettartamára, kopására is kiterjedt. Ezen téren is kitűnően vizsgázott az alsó kategóriás, sőt éppen a prémium gumiról derült ki, hogy az évekkel korábbi szinthez képest sokat romlott a termék kopásállósága.

A budget kategória az olcsóságról szól, amiknek számos hátránya, de előnye is van. A gyártók nem extra profitra, hanem inkább nagy eladási mennyiségre törekednek, ezért az előállítási költség és az eladási ár ebben a kategóriában van a legközelebb. A fő szempont az olcsóság, de ez nem mehet a biztonságosság vagy az eladhatóság (design) rovására, hiszen ebben a kategóriában még erősebb a verseny.

A spórolás leghatékonyabb módja, hogy elmaradnak a költséges extrák. Lemaradnak a nagyon anyag igényes dolgok mint a peremvédő. Vékonyodnak az oldalfalak. Bonyolult 3D lamellák, kopás jelző árkok sem bonyolítják a gyártást. És persze az anyag-keverékek terén is vissza kell lépni egy (két) évtizedet, hogy a korszerű tulajdonság javító adalékok ne növeljék az egekbe a gyártási költséget. És persze a karkasz sem lehet más mint nylon radiál, a lehető legegyszerűbb kivitelezésben. Giugiaro design számításba sem jöhet, azt a prémium kategória kapja, itt a maradékból kell dolgozni. Ez érvényes a márka-nevekre is, könnyen előkerül egy-két legendás márkanév, mint a Taurus - kissé új köntösben.
Ez a spórolás viszont nem csak hátrányokkal, előnyökkel is jár. A budget abroncsok általában kisebb súlyúak, ezzel üzemanyagot takarítanak meg, és kímélik a futóművet is. A kevesebb anyag természetesen környezet kímélőbb is. Az olcsó kategóriás abroncsok sem fán teremnek, a gyártás ugyanolyan szakértelmet igényel, mint a felsőbb kategóriák, és a legtöbb no-name márka mögött közvetlenül valamelyik világcég, vagy legalábbis annak technológiája áll. De az olcsó árakat valójában a verseny hozta el. Az ázsiai játékosok belépésével az árak jelentősen lefelé mozdultak el. Ez a szegmens az, ahol a gyártók a legkevesebb profitot realizálják, vagyis arányaiban itt marad a legtöbb a vásárló zsebében. Magyarán szólva ezt éri meg a legjobban venni.

A teljesség igénye nélkül néhány gyártó és az általa gyártott olcsó márkák:
 
Budget
Bridgestone
Dayton / Lassa / Saetta / Seiberling
Continental
Barum / General Tire / Gislaved / Mabor / Matador / Viking
Goodyear-Dunlop
Debica / Sava
Michelin
Kormoran / Riken / Sebring / Strial / Taurus / Tigar
Hankook
Aurora / Laufenn / Kingstar
Apollo-Vredestein
Apollo / Maloya
Pirelli
Ceat / Courier

De mi a helyzet a kínai gumikkal?

Ha Kína nem lett volna, az európai alsó kategóriás abroncs piac sem így festene ma. A prémium gyártók már jóval a kínai abroncsok térnyerése előtt is profit maximalizálásra törekedtek, ezért olyan termék palettát próbáltak kialakítani, ami a teljes vásárló közönséget kiszolgálja. A technológia fejlődésével egyszerűen gyártásban hagyták a korábbi mintákat és keverékeket, csak új nevet adtak neki, ezek lettek a közép kategóriás gumik, amik így is szép karriert futottak be. És így tovább, megszületett a kicsontozott belépő szint. Ahol a reklám és szponzoráció ismeretlen fogalom, évtizedes a technikai lemaradás, és a gyártók is - majdhogynem - letagadják, hogy bármi közük lenne a márkához.

Érdekes a titkolózás, ami ezeket az alsó kategóriás márkákat övezi. Hogy mitől olcsó, az természetesen, mindenkinek a legféltettebb titka. De az a távolságtartás, amivel ezeket a márkákat kezelik az anyacégek már-már paranoiás. Persze érthető, hogy nincs az a marketing igazgató, aki a vállára venné a terhet, hogy ha az évszázad alatt felépített "brand"-et lerombolná valami gikszer egy ilyen neve sincs, "pengeélen táncoló" márka miatt.

Végül is érthető! Hiszen volt már hasonló eset, amikor egy nagy cég belépő márkája csúfosan leszerepelt. Kicsit túl tolták a költség csökkentést, bizonyára. Viszont nyilván nem láttak esélyt a minőség javítására ezért a problémát úgy oldották meg, hogy a bebukott verzion 2-es gumi gyártását - úgymond befejezték, valójában ugrottak egyet a számozással és verzion 3 néven változatlanul gyártásban marad a termék.

Ebbe az öreg-kontinentális állóvízbe robbantak be, nagyjából egy időben, a kitűnő japán, a közepes koreai és az olcsó kínai gumik - úgy tizenöt éve. A belépő szint ázsiából ebben az időben olyan volt mint egy korabeli maszkos, kosztümös horror, hogy az ember nem tudta, hogy sírjon, vagy inkább nevessen. Mégis elkezdődött valami! Egyre több vevő lett figyelmes az extrém olcsó termékekre. Az ázsiai pénzügyi és politikai folyamatok pedig furcsa együttműködéseket hoztak létre. Aminek eredményeként a kínai abroncsok minősége varázsütésre megjavult.

Közben egyre jobb termékek készülnek Kínában, és érkeznek az Európai piacra. A hagyományos európai gyártók, közben maguk is kitermelték a saját olcsó kategóriás hadseregüket. Azonban még egyáltalán nem dőlt el a harc. A nagy konszernek egymás ellni küzdelme egyre inkább állóháborúvá degradálódott, és úgy tűnik, hogy a nagy adok-kapokból igazából egyik sem jön ki jól. A belépő szint komoly hadszíntér, ami hamarosan a teljes piac harmadát fogja jelenteni, és folyamatos a bővülése, a közép és prémium rovására. A távol-keleti abroncsok térnyerése viszont folyamatos.
Ennek legfőbb oka, hogy ez idáig a kínai gumik állták az árversenyt. Az európai gyártók nem akartak, vagy nem tudtak egyelőre olyan mély árszintekre lemenni, hogy megállítsák az inváziót. Ráadásul az ázsiai gumik tudása és minősége évről évre egyre jobb, miközben az árak nem emelkedtek, köszönhetően a szállítási költségek stagnálásának, illetve az egyre fejlettebb logisztikai kapcsolatoknak.


A csoda fegyver is visszafelé látszik elsülni...

A pánik gomb megnyomásának látványos felvonása volt az EU-n belül kötelező egységes gumiabroncs matrica, illetve jelölési rendszer bevezetése. Valaki bizonyára úgy gondolta, hogy ha nem lehet legyőzni az ellenséget a piacon, akkor csípjünk neki oda, ahol a legjobban fáj. Az EU döntéshozói pedig úgy érezték, hogy a jelöletlen gumiabroncsok réme fenyegeti civilizációnkat, ezért gyorsan és szakszerűen összetákolták, majd elfogadták az egységes jelölésre vonatkozó rendszert.
Sok kritika érte a szabályozást már az elfogadása előtt, de ebbe most nem mennék bele, mert az egy külön epizódot megérne. Lényeg a lényeg, hogy az ázsiai abroncs import nem, hogy halálos sebet nem kapott a lövéstől, hanem éppen ellenkezőleg. A gyártók gyorsan reagáltak és elvégezték a szükséges méréseket.
A nagy múltú prémium gyártók egyként álltak ki a matrica rendszer mögött. Nyílván az volt a véleményük, hogy ezzel most megadják a kegyelem döfést, és végérvényesen bebizonyosodik, hogy milyen kiemelkedő tudásúak a márkás gumik, és mennyivel gyengébb teljesítményűek a kínaiak. És ez igaz is, csakhogy a dolognak van egy kis szépséghibája. Az a vásárló közönség, aki az alsó kategóriás abroncsokat vásárolja, nem a prémium kategóriával hasonlítja össze a terméket, hanem a kategórián belül próbál prioritást felállítani, a kínált termékek ár/érték arányát figyelembe véve. Márpedig a matrica rendszer bevezetésével az is kiderült, hogy az Európában gyártott budget kategóriás gumik tudása közel azonos az ázsiai importéval, miközben az ázsiai jóval olcsóbb. Sőt, számos kínai gumi elismertsége csak ekkor kezdett igazán kialakulni, mikor kiderült, hogy tudása alapján - számos méretben - felveszi a versenyt a közép kategóriás ellenfelekkel, és e közben a legolcsóbb tud lenni a piacon.

Hogy mi lesz ennek a vége? Ki tudja? Ami viszont biztos, hogy a verseny beindult, a prémium gyártók most a termék köré épített szolgáltatásokkal próbálnak visszatámadni, és felül kerekedni. Szeretném valami pozitív gondolattal zárni az írásomat: Egy biztos, hogy a valódi verseny a vásárlóknak kedvez, és amíg a gyártók a vásárlók kegyeiért küzdenek, az árak alacsonyak maradnak, a minőség és a szolgáltatások pedig bővülni fognak.

Ha ideje engedi látogasson el webáruházunkba, ahol a legfrissebb cikkeket is elolvashatja.
http://olcsogumi.sop.hu


Olcsó Gumik - Érdemes olcsó gumiabroncsot vásárolni?

Kedves Vendégem!

Kérem engedje meg, hogy így szólítsam Önt. Először is gratulálni szeretnék, hogy megtalált minket! Higgye el, ez a jelenlegi digitális zajban nem is volt olyan kis teljesítmény. Azt pedig előre is megköszönöm, ha (részben vagy egészben) elolvassa ezt az írást.

Olyan felgyorsult korban élünk a Földön, amikor mindenre kevés idő jut. Gyors a vonat, az étterem és persze, aki autót vezet az is gyorsan akar eljutni a céljához. Természetes, hogy az ember nem szívesen szán időt - a rendelkezésre álló korlátozott mennyiségből, olyan dolgokra, amiket nem szeret csinálni, ne adj Isten kimondottan utál csinálni.

A használati termékek kiválasztása és megvásárlása is ilyen dolog sokak számára. Senkit nem szeretnék megbántani, vagy általánosítani, ezért elmesélem, hogy én hogyan gondolkodok az olcsó gumikról, magamból indulok ki, és ha valaki nem ért velem egyet valamiben azt is tiszteletben tartom.

Miért éppen az olcsó gumik? Ez egy nagyon jó kérdés! A válasz baromi hosszú lenne, egyszer majd ezt is megírom, ha érdekel valakit. Röviden annyit, hogy több mint tíz éve az első igazi kereskedelmi munkahelyem egy gumis cég lett, és azóta sem tudtam leszakadni a vonalról. Az olcsogumi.sop.hu weboldalt üzemeltető cég tulajdonosa jó barátom, és hát ismerve rovott múltamat megkért, hogy valami kis irománnyal népszerűsítsem már az új áruházat. Ennyi. Szóval ha nem kellemetlen, akkor látogasson el az előbbi címre, annál is inkább, mert az új cikkeket először ott tesszem majd közzé.

Érdemes-e olcsó gumit vásárolni?

Naponta hozunk vásárlói döntéseket. Vannak fontos döntések, és kevésbé fontosak. Egy zacskó szotyi megvásárlásakor nem az ár a döntő szempont, ahogy a zöldséges standon sem. Mivel ezeket elfogyasztani szeretném, és jelenlegi tudásom szerint ezek anyagából fog a testem a későbbiekben állni, egy szép csomagolás vagy a frissesség (illúziója) többet nyom a latban, mint az akár 100%-os árkülönbség. De biztosan nem fogunk éjszakába nyúló piackutatást végezni, hogy megtaláljuk a legjobb árat, hiszen nem egy havi fizetésről beszélgetünk. Élelmiszer esetében persze figyelem a földrajzi távolságot is, amennyire lehet. Nagy a világ, és hát fura helyi szokások vannak. Szóval gyümölcsöt, zöldséget, ha lehet hazait veszek.
Viszont a gumiabroncs egy kicsit más történet. Nem gond, ha messziről jön, nem fog megromlani, és megenni sem akarom. Biztos hogy a legfinomabb is elcsapná a hasamat. A rágógumira is rá van írva, hogy nagy mennyiségben nem teszt jót a gyomornak, hát még az autógumi.

Az elmúlt években főleg marketinggel foglalkoztam így aztán szponzorom is volt, hogy figyeljem az emberek viselkedési, vásárlási szokásait a gumiabroncs értékesítés területén. Egyre többen vásárolnak olcsó kategóriás gumikat. Vagy az emberek elbutultak és hibát hibára halmoznak, vagy van e mögött egy tudatos vásárlói reakció. Biztos vagyok benne, hogy az utóbbi. Azért teszik ezt az emberek, mert abban a helyzetben - amiben vannak- ez a logikus és praktikus döntés. Aranyszabály, hogy mindig a vásárlónak van igaza! Márpedig a vásárlók egyre nagyobb száma adja le a voksát a mellet, hogy érdemes olcsó gumit venni. Én pedig nem vitatkozom!Miért vegyen Ön olcsó gumit?

Hát mert mi azt árulunk! Logikus?! Nem? Nem! Valójában árusítunk közép és prémium kategóriás gumikat is, azokat is nagyon kedvező áron, de azt annyira nem veszik. Én jobban szeretem a jól hangzó hazugságok helyett a kissé kényelmetlen igazságokat. A kellemetlen igazság pedig az, hogy rendesen legatyásodott a lakosság, nem kicsit, nagyon, de még nem hülyült el annyira, hogy hitelre vegyen az autójához kopó alkatrészeket. Ugyanakkor az olcsó kategóriás gumik teljesítménye nagyon is vállalható szintre került, és ebben valljuk be nagy szerepe volt a piacra belépő ázsiai gyártóknak, akik felkavarták az évtizedes nagyvállalati állóvizet.
Emlékszem, mostanában volt, hogy egy nagyon sok üzlettel rendelkező német tulajdonú országos áruházlánc szórólapját böngésztem, és nagyon megtetszett egy csodásan foto-shoppolt oldal. Ezen egy kis bevezető történettel reklámozták, hogy immáron Magyarországra is eljött a nyugat, és megkezdik - egy egyébként no-name, de prémium kategóriás barkácsgép márka forgalmazását, és ennek első fecskéje már itt is van, egy fél-száz-ezer forintos akkumulátoros fúrógép formájában. Jól emlékszem, mert ezzel a produkcióval rendesen feldobták a napomat.
A dolog, amilyen jól indult úgy maradt folytatás nélkül. Úgy is mondhatnám, hogy az élet felülírta ezt a remek kis ötletet. Képzelem milyen értetlenül álltak az anyacég illetékesei, amikor világossá vált számukra, hogy valaki mekkorát hibázott. Biztosan az is átfutott egy két agyon, hogy mennyibe került az a színes oldal hetven-ezer példányban, amivel 3 darab ilyen gépet adtak el végül. Gondolom azt már szóba sem merte hozni senki, hogy mennyi bevételtől estek el, ahhoz képest mintha azon az oldalon egy bontott csirke kellette volna magát. Az anya vállalat egyébként is nehéz időket élt akkortájt, a cég nagy álmodója távozott az élők sorából, a műve meg itt maradt. Egyébként akkoriban vettem is tőlük egy ilyen "Munkaterület" márkájú akkus gépet, persze nem a prémium kategóriásat, arra nekem semmi szükségem, csak egy tizen-ezer forintosat, amit azóta is használok elégedetten. Persze! Kínai! De nincs vele baj, fúrni magyarul fúr.

Talán kissé nagyra sikerült a kitérő. Miért érdemes olcsó gumiabroncsot vásárolni? 1.) Ugyanolyan egységes garanciális feltételek vonatkoznak minden Magyarországon forgalomba hozott gumiabroncsra. Új állapotban, ha még nem volt használva 14 napig indoklás nélkül vissza lehet küldeni. Gyártási hiba esetén, amire 12 hónap a garancia, az eladó vállalja a cserét. Viszonylag még sosem hallottam olyant, hogy egy év használat után bukkan fel egy gyártási hiba, így mondható, hogy ha az első felszereléskor rendben van az abroncs, akkor a garancia érvényesítésére jó eséllyel már nem lesz szükség.

2.) Normál használat mellet sem teljesítményben, sem kopásban nem fog problémát okozni egy olcsó kategóriás gumi. Normál teljesítményű autóhoz, és normális viselkedésű vezetőhöz bőségesen megfelelőek az olcsó kategóriás abroncsok. Hazánkban - magán autók esetében - a gumiabroncsok elöregedése gyakrabban következik be, mint a kopásból eredő elhasználódásuk. Ez egyszerűen abból adódik, hogy egy autós évente átlagosan 10-20ekm-t autózik. Téli nyári gumi szettek esetén ez kb 5-10ekm-t jelent guminként. Az olcsó kategóriás gumik kopása sem jelentősen eltérő a közép vagy prémium márkáktól, ezért a hagyományos nép-autós szegmensben 50-60ekm-t simán teljesítenek. Viszont a prémium abroncsok is elöregednek, felkeményednek, repedezni kezdhetnek már 4-5 szezon után.

3.) Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy megnyugtatóbb a két boksz-kiállásos taktika, mint egy ütött-kopott szettel teljesíteni az egész futamot - ha nem tévedek ez most már szabályellenes is. Egy 6-7 éves abroncs, mindegy hogy milyen kategória vagy gyártmány, már csak árnyéka hajdani önmagának. A minta mélység eltűnik, ezért növekszik a vizes úton való tapadás vesztés esélye, a lágyító anyag kipárolgása miatt a gumi felkeményedhet, a térhálós szerkezetben bekövetkező szakadások miatt a felület repedezni hámlani kezd.

4.) Az olcsó gumik legfőbb jellemzője, hogy olcsók, és ugyanebben rejlik a legfőbb vonzerejük is. Ha megsérül és javíthatatlanná válik nem utolsó szempont, hogy egy filléres gumi elvesztését kell megemészteni, és pótolni fájó hiányát, vagy egy olyan ipari remekműről van szó, aminek az értéke önmagában vetekszik egy érvényes műszakival rendelkező használt autó árával.

Hogy befejezzem a villanyfúró történetét, ez a két eset nagyon is hasonló. A TV reklámok egy ilúziót próbálnak kapcsolni minden termékhez, ha ezt veszed te okos vagy, ha ezt veszed szabad, baromi unalmas. A valóság az, hogy míg a célt jelentő nyugati piacokon a vevők jelentős része nem szisszen fel egy prémium gumi árát látva, kis hazánkban bizony ez nem így van. Széles és egyre szélesebb azoknak a vásárlóknak a köre, akik igenis meg kell, hogy gondolják, hogy megengedhetnek-e maguknak egy szett gumiért akár 100-150eFt-ot, vagy megelégszenek a kevésbé neves márkákkal is ennek töredékéért, mert a megtakarított összegnek tudnak egy jobb helyet a családi költségvetésben.

Ha ideje engedi látogasson el webáruházunkba, ahol a legfrissebb cikkeket is elolvashatja.
http://olcsogumi.sop.hu

süti beállítások módosítása